Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEŃ 38
Trening: 4 pierwsze rundy TURBO WYZWANIA oraz SKALPEL WYZWANIE od momentu zejścia na matę.
ŚNIADANIE
Jogurtowa owsianka z
domowym dżemem
- Płatki owsiane 3 łyżki
- Jogurt naturalny 4 łyżki
- Dżem domowej roboty 2 łyżeczki
- Gruszka 1/2 średniej
- Granat pestki z 1/4 średniej sztuki
- Płatki migdałów 1 łyżka
Płatki zalać jogurtem i wstawiać na noc do lodówki. Rano dodać dżem, owoce i płatki migdałów. Całość wymieszać.
2 SNIADANIE
Kanapka z ziołowym
serem twarogowym i awokado
- ½ średniego awokado (100g)
- 1 plaster sera twarogowego półtłustego (40g)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 kromka pieczywa razowego
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Ser twarogowy rozgnieść widelcem, dodać posiekany
szczypiorek, koperek, oliwę z oliwek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kromkę pieczywa razowego posmarować ziołową pastą twarogową, położyć plasterki awokado, całość skropić sokiem z cytryny. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.
OBIAD
Łosoś pieczony w ziołach
prowansalskich
- 1 średni filet z łososia
(150g)
- ½ cytryny
- ½ czerwonej cebuli
- ½ ząbka czosnku
- 2 garście mieszanki sałat (80g)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, zioła
prowansalskie
- 3 łyżki ryżu dzikiego (45g)
Filet z łososia umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i
przyprawić
solą, pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi. Rybę zawiniętą w folię aluminiową piec przez ok.
20–25 minut w temperaturze 200°. Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżką soku z cytryny i świeżo zmielonym
pieprzem. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, pokrojoną w krążki cebulę i przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe. Na sałatce położyć upieczonego łososia, całość polać sosem jogurtowo-czosnkowym. Gotowe danie podawać z ugotowanym
dzikim ryżem.
PODWIECZOREK
Koktajl
pomidorowo-cytrusowy
- 1/4 dojrzałego mango
- 1 średni pomidor
- ½ plastra arbuza (150g)
- sok i skórka otarta z 1/4 pomarańczy
- sok i skórka otarta z 1/4 limonki
Mango obrać ze skórki i pokroić. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Arbuza pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera
pokrojone mango, pomidory i arbuza, wlać sok i skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Całość zmiksować. Gotowy koktajl
udekorować
plasterkiem pomarańczy lub limonki.
KOLACJA
Sałatka z jajkiem,
rzodkiewką i marchewką
- 2 garście mieszanki sałat (80g)
- 2 jajka
- 5 rzodkiewek
- 1 średnia marchew
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki musztardy francuskiej
- sok z ¼ cytryny
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Warzywa umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych
oczkach, a rzodkiewkę pokroić w plastry. Połączyć sałatę, kiełki, startą marchew i
rzodkiewkę.
Dodać przygotowany
dressing i całość dokładnie wymieszać.Na gotowej sałatce ułożyć pokrojone w ósemkę jajka ugotowane wcześniej na twardo. Całość posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym
pieprzem.
Kolacyjna sałatka przyprawiła mnie o ślinotok.. mmmm
OdpowiedzUsuń