środa, 8 października 2014

Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEŃ 38

Trening: 4 pierwsze rundy TURBO WYZWANIA oraz SKALPEL WYZWANIE od momentu zejścia na matę.

ŚNIADANIE
Jogurtowa owsianka z domowym dżemem
  • Płatki owsiane 3 łyżki
  • Jogurt naturalny 4 łyżki
  • Dżem domowej roboty 2 łyżeczki
  • Gruszka 1/2 średniej
  • Granat pestki z 1/4 średniej sztuki
  • Płatki migdałów 1 łyżka
Płatki zalać jogurtem i wstawiać na noc do lodówki. Rano dodać dżem, owoce i płatki migdałów. Całość wymieszać. 


2 SNIADANIE
Kanapka z ziołowym serem twarogowym i awokado

  • ½ średniego awokado (100g)
  • 1 plaster sera twarogowego półtłustego (40g)
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 kromka pieczywa razowego
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Ser twarogowy rozgnieść widelcem, dodać posiekany szczypiorek, koperek, oliwę z oliwek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kromkę pieczywa razowego posmarować ziołową pastą twarogową, położyć plasterki awokado, całość skropić sokiem z cytryny. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.

OBIAD
Łosoś pieczony w ziołach prowansalskich 
  • 1 średni filet z łososia (150g)
  • ½ cytryny
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 garście mieszanki sałat (80g)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, zioła prowansalskie
  • 3 łyżki ryżu dzikiego (45g)
Filet z łososia umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Rybę zawiniętą w folię aluminiową piec przez ok. 20–25 minut w temperaturze 200°. Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżką soku z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, pokrojoną w krążki cebulę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Na sałatce położyć upieczonego łososia, całość polać sosem jogurtowo-czosnkowym. Gotowe danie podawać z ugotowanym dzikim ryżem.


PODWIECZOREK
Koktajl pomidorowo-cytrusowy
  • 1/4 dojrzałego mango
  • 1 średni pomidor 
  • ½ plastra arbuza (150g)
  • sok i skórka otarta z 1/4 pomarańczy
  • sok i skórka otarta z 1/4 limonki
Mango obrać ze skórki i pokroić. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Arbuza pokroić na kawałki. Wrzucić do blendera pokrojone mango, pomidory i arbuza, wlać sok i skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Całość zmiksować. Gotowy koktajl udekorować plasterkiem pomarańczy lub limonki.


KOLACJA
Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i marchewką
  • 2 garście mieszanki sałat (80g)
  • 2 jajka
  • 5 rzodkiewek
  • 1 średnia marchew
  • 1 garść kiełków rzodkiewki
  • Sos: 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki musztardy francuskiej
  • sok z ¼ cytryny
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony 
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać. Warzywa umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a rzodkiewkę pokroić w plastry. Połączyć sałatę, kiełki, startą marchew i rzodkiewkę. Dodać przygotowany dressing i całość dokładnie wymieszać.Na gotowej sałatce ułożyć pokrojone w ósemkę jajka ugotowane wcześniej na twardo. Całość posypać solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

1 komentarz: