poniedziałek, 6 października 2014

Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEN 36

SNIADANIE

Pudding jaglany z bananem i kakao

  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 średni banan 
  • 1 szklanka mleka 2%/mleka roślinnego (250 ml)
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
Kaszę przepłukać gorącą wodą. Ugotować na mleku, na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, cały czas mieszając. 5 minut przed końcem do kaszy dodać łyżeczkę kakao, cynamon rozgniecionego widelcem banana, całość wymieszać.

2 SNIADANIE

Koktajl z malinami, miodem i siemieniem lnianym

  • Maliny ¾ szklanki
  • Jogurt naturalny ½ szklanki (125ml)
  • Siemię lniane 1 łyżka
  • Woda mineralna
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego (6g)
  • Wiórki kokosowe 1 łyżeczka
Maliny dokładnie zmiksować razem z jogurtem, siemieniem lnianym i miodem. Gotowy koktajl posypać wiórkami kokosowymi. 


OBIAD

Kasza gryczana z gulaszem z indyka i warzywami
  • 4 łyżki kaszy gryczanej (60g)
  • 1 średni filet z indyka (150g)
  • ½ średniej cukinii
  • 1 średni pomidor
  • 5 pieczarek
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka słodka
Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Indyka pokroić na wąskie paseczki, posypać przyprawami i obsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i dusić przez kilka minut. Następnie dodać otręby, oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku.


PODWIECZOREK


Zupa krem porowo-kalafiorowy 

  • 1 porcja brokułów (200g)
  • 1 porcja kalafiora (200g)
  • ½ średniego pora (70g)
  • 1/2 średniej marchewki (60g)
  • 1 łyżka posiekanego koperku (8g)
  • Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić. Wrzucić na gotującą się wodę, dodać posiekany koperek, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotować pod przykryciem do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu całość zmiksować i udekorować posiekanym koperkiem.


KOLACJA

Brokuły z serem feta, płatkami migdałowymi i sosem czosnkowym
  • 1/3 kostki sera typu feta
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Brokuły ugotować w osolonej wodzie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gdy brokuły ostygną, dodać pokrojony w kostkę ser typu feta oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Sałatkę podawać polaną sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego z musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość doprawić solą oraz pieprzem i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz