wtorek, 7 października 2014

Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEŃ 37

ŚNIADANIE

Omlet z płatkami owsianymi, borówkami i kiwi
  • 1 całe jajko
  • 2 białka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mleka 2% tł./mleka roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 garść borówek
  • 1 kiwi
  • Sól morska

Białka jaj ubić na sztywną pianę. Następnie dodać mąkę, mleko, płatki owsiane, proszek do pieczenia, żółtko jaja. Całość delikatnie wymieszać. Masę wlać na rozgrzaną patelnię i usmażyć. Gotowy omlet polać jogurtem i podawać z pokrojonymi owocami.

2 ŚNIADANIE

Twarożek na słodko z suszonymi morelami i orzechami
  • Ser twarogowy półtłusty 2 grube plastry (100g)
  • Miód naturalny 1 łyżeczka
  • Suszone morele 3 sztuki
  • Orzechy laskowe 4 sztuki
  • Jogurt naturalny 2 łyżki

Ser rozdrobnić widelcem, dodać miód, jogurt oraz posiekane orzechy i pokrojone w paseczki morele suszone. Wszystko razem wymieszać.

OBIAD

Soczewica z warzywami i majerankiem
  • ½ szklanki soczewicy
  • 1 pomidor
  • ¼ średniej cebuli
  • ½ papryki czerwonej
  • 1/3 średniej cukinii 
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól morska, majeranek

Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę i cukinię obrać. Warzywa pokroić i udusić z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać soczewicę, posiekany czosnek, sól, majeranek i natkę pietruszki.

PODWIECZOREK

Sok z zielonej pietruszki

  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki
  • 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
  • Sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
Natkę dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Gotowy koktajl udekorować świeżą natką pietruszki. 


KOLACJA

Sałatka z grillowanym kurczakiem, rukolą i sezamem
  • ½ średniego fileta z kurczaka (75g)
  • 1 garść rukoli (40g)
  • 1 garść sałaty masłowej (40g)
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 rzodkiewki
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka sezamu
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony


Filet z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso upiec na grillu elektrycznym, następnie pokroić w plastry. Warzywa umyć i osuszyć. Zieloną cebulkę i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, a pomidorki przekroić na pół. Wymieszać sałatę z rukolą, dodać pokrojone warzywa oraz grillowanego kurczaka. Całość posypać sezamem. Składniki na sos dokładnie wymieszać i polać gotową sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz