ŚNIADANIE
- 1 całe jajko
- 2 białka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki mleka 2% tł./mleka roślinnego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 garść borówek
- 1 kiwi
- Sól morska
Białka jaj ubić na sztywną pianę. Następnie
dodać mąkę, mleko, płatki owsiane, proszek do pieczenia, żółtko jaja. Całość delikatnie wymieszać. Masę wlać
na rozgrzaną patelnię i usmażyć.
Gotowy omlet polać jogurtem i podawać z pokrojonymi owocami.
2 ŚNIADANIE
- Ser twarogowy półtłusty 2 grube plastry (100g)
- Miód naturalny 1 łyżeczka
- Suszone morele 3 sztuki
- Orzechy laskowe 4 sztuki
- Jogurt naturalny 2 łyżki
Ser rozdrobnić widelcem, dodać miód, jogurt oraz posiekane orzechy i pokrojone w paseczki
morele suszone. Wszystko razem wymieszać.
OBIAD
- ½ szklanki soczewicy
- 1 pomidor
- ¼ średniej cebuli
- ½ papryki czerwonej
- 1/3 średniej cukinii
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól morska, majeranek
Soczewicę ugotować do miękkości.
Cebulę i cukinię obrać. Warzywa pokroić i udusić z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodać soczewicę, posiekany czosnek, sól, majeranek
i natkę pietruszki.
PODWIECZOREK
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki
- 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 2 łyżeczki miodu
KOLACJA
- ½ średniego fileta z kurczaka (75g)
- 1 garść rukoli (40g)
- 1 garść sałaty masłowej (40g)
- 5 pomidorków koktajlowych
- 4 rzodkiewki
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka sezamu
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą
i świeżo
zmielonym pieprzem. Mięso upiec na grillu elektrycznym,
następnie pokroić w plastry. Warzywa umyć i osuszyć. Zieloną cebulkę i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, a pomidorki przekroić na pół. Wymieszać sałatę
z rukolą, dodać
pokrojone warzywa oraz grillowanego kurczaka. Całość posypać sezamem. Składniki na sos dokładnie
wymieszać i polać gotową sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz