piątek, 3 października 2014

Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEŃ 33

Potrzeba matką wynalazców.

Witam wszystkich.
Nareszcie zdecydowałam o czym chcę pisać i co da mi satysfakcje. Wiele osób bierze udział w Wyzwaniu Ewy Chodakowskiej (ja również), które trwa już od 33 dni, wiele też jeszcze nie jest przekonanych co do jadłospisu argumentując to głównie ceną, a będzie też sporo osób, które dołączą w trakcie, zdecydowałam więc, że  będę udostępniać jadłospis Ewy na dany dzień wyzwania, a wieczorem tworzyć zestawienie cenowe każdego posiłku oraz małe podsumowania. Sama na co dzień żyję skromnie, więc część produktów będę zastępować innymi. Do jadłospisu dorzucę też trening, który poleci Ewka. Mam nadzieję, że wiele osób skorzysta i oczywiście chętnie poda swoje sugestie, zmiany itp.


Postaram się też wkrótce dodać pierwsze 32 dni wyzwania, tak aby każdy miał możliwość podglądnięcia dnia, który mu odpowiada.

TRENING: Turbo wyzwanie. 


ŚNIADANIE

Kasza jaglana z jabłkiem, migdałami i suszoną żurawiną
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • ½ średniego jabłka
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 szklanka wody
  • cynamon
Kaszę przepłukać gorącą wodą i gotować do momentu, gdy prawie całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę, płatki migdałowe i cynamon. Całość wymieszać i po 3 minutach zdjąć z ognia.


2 ŚNIADANIE

Koktajl truskawkowo-bananowy z daktylami
  • Truskawki ½ szklanki (75g)
  • Banan 1/2 średniego (60g)
  • Suszone daktyle 2 sztuki
  • Jogurt naturalny ½ szklanki (125ml)
Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl.


OBIAD

Ciecierzyca z ryżem brązowym, cukinią i kukurydzą
  • 1 średni pomidor
  • 1/3 średniej cukinii
  • 1/3 puszki ciecierzycy
  • ½ średniej papryki czerwonej
  • ¼ dużej cebuli
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia
Ryż ugotować w lekko posolonej wodzie. Warzywa umyć, pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię, paprykę, dusić kilka minut. Dodać pomidory, ciecierzycę i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać, dusić przez kilkanaście minut. Ugotowany ryż dodać do warzyw, doprawić i dusić przez kilka minut. Gotowe danie podawać udekorowane listkami świeżej bazylii. 


PODWIECZOREK


Krem jarzynowy z grzankami pełnoziarnistymi
  • 1/2 brokuła
  • 2 średnie marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/3 średniej cebuli
  • ½ średniej pietruszki
  • 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego 
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól morska, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, kurkuma, 
Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać liść laurowy, obrany czosnek i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu całość zmiksować (po wyjęciu ziela angielskiego i liścia laurowego) i doprawić do smaku przyprawami. Gotowy krem podawać z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.


KOLACJA


Sałata z indykiem i orzechami włoskimi
  • 2 garście mieszanki sałat (80g)
  • ½ średniej piersi z indyka (75g)
  • 1/3 ogórka zielonego 
  • 1 średni pomidor
  • 1 łyżka grubo pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/4 kulki mozzarelli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki musztardy z gorczycą 
  • sól morska, pieprz świeżo mielony, chili
Indyka natrzeć przyprawami i oliwą, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Warzywa pokroić w grubą kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę, pokrojone warzywa i porwaną mozzarellę. Indyka upiec w rękawie w rozgrzanym piekarniku. Upieczonego i pokrojonego indyka przełożyć na sałatę i polać sosem przygotowanym z połączenia musztardy, oliwy z oliwek i przypraw. Gotową sałatkę posypać orzechami włoskimi. 


Smacznego. Liczę na wasze opinie, na temat WSZYSTKIEGO co się tutaj znajduje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz