- Płatki owsiane 3 łyżki
- Gęsty jogurt naturalny 3 łyżki
- Banan ½ średniego
- Truskawki (świeże lub mrożone) 3/4 szklanki
- Orzechy włoskie 1 łyżka posiekanych
- Amarantus ekspandowany 1 łyżka
- Suszone daktyle 3 sztuki
Banana i truskawki rozgnieść lub zmiksować. Wymieszać płatki owsiane, posiekane orzechy, amarantus i posiekane daktyle. Nakładamy na przemian warstwę jogurtową - truskawkową - musli.
2 ŚNIADANIE
Pumpernikiel z cieciorkowym humusem, pomidorem i awokado
- 3 łyżki cieciorki konserwowej
- 1/3 ząbka czosnku
- 2 łyżki sezamu (20g)
- 2 oliwki czarne
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 plastry pomidora (40g)
- ¼ średniego awokado
- 1 kromka pumpernikla (40g)
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Pomidora umyć i pokroić plastry. Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu. Sezam ostudzić, następnie zmielić blenderem. Dodać oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, olej sezamowy, sok z cytryny i zmiksować. Powoli miksując dodawać ciecierzycę, przyprawy i wodę do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną pastą posmarować pumpernikiel, udekorować plastrami pomidora, awokado i pokrojonymi oliwkami.
OBIAD
- 1 średni filet z dorsza (200g)
- ½ średniej papryki czerwonej
- 5 oliwek zielonych
- 1 średni pomidor
- ½ średniej cebuli
- ¼ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
- 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
- Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Filet z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i skropić obficie cytryną. Ząbek czosnku pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek wyjąć od razu po jego zarumienieniu się, a następnie na tej samej oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do cebuli. Następnie dodać kapary, pokrojone w plasterki oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przyprawić do smaku i dusić przez ok. 5 min. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć filety i przykryć je przygotowanymi wcześniej warzywami. Całość zapiec pod przykryciem przez ok. 30 min. Gotowe danie podawać z ugotowaną kaszą pęczak.
PODWIECZOREK
Zielone smoothie z grejpfrutem i selerem naciowym
- ¼ średniego awokado
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 garść rukoli
- 1 kiwi
- ¼ grejpfruta czerwonego
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
KOLACJA
Sałatka z roszponką, mozzarellą i suszonymi pomidorami
- 2 garście roszponki (80g)
- 2 plastry suszonych pomidorów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 4 pomidorki koktajlowe
- ¼ średniej czerwonej cebuli
- ½ kulki mozzarellą
- Dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu winnego
- ½ ząbka czosnku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
Roszponkę umyć i osuszyć. Dodać czarne oliwki i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, porwaną w kawałki mozarellę oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i suszone pomidory. Składniki na dressing dokładnie wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz