sobota, 4 października 2014

Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEŃ 34

TRENING: - 
ŚNIADANIE

Owsianka owocowo-orzechowa z amarantusem


  • Płatki owsiane 3 łyżki
  • Gęsty jogurt naturalny 3 łyżki
  • Banan ½ średniego
  • Truskawki (świeże lub mrożone) 3/4 szklanki
  • Orzechy włoskie 1 łyżka posiekanych
  • Amarantus ekspandowany 1 łyżka
  • Suszone daktyle 3 sztuki

Banana i truskawki rozgnieść lub zmiksować. Wymieszać płatki owsiane, posiekane orzechy, amarantus i posiekane daktyle. Nakładamy na przemian warstwę jogurtową - truskawkową - musli.



2 ŚNIADANIE

Pumpernikiel z cieciorkowym humusem, pomidorem i awokado 



  • 3 łyżki cieciorki konserwowej
  • 1/3 ząbka czosnku
  • 2 łyżki sezamu (20g)
  • 2 oliwki czarne 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 plastry pomidora (40g)
  • ¼ średniego awokado
  • 1 kromka pumpernikla (40g)
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Pomidora umyć i pokroić plastry. Na rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu. Sezam ostudzić, następnie zmielić blenderem. Dodać oliwę z oliwek, rozgnieciony czosnek, olej sezamowy, sok z cytryny i zmiksować. Powoli miksując dodawać ciecierzycę, przyprawy i wodę do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną pastą posmarować pumpernikiel, udekorować plastrami pomidora, awokado i pokrojonymi oliwkami. 

OBIAD


Dorsz zapiekany z papryką, pomidorami i zielonymi oliwkami


  • 1 średni filet z dorsza (200g)
  • ½ średniej papryki czerwonej
  • 5 oliwek zielonych
  • 1 średni pomidor
  • ½ średniej cebuli
  • ¼ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kaszy pęczak (45g)
  • Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Filet z dorsza umyć, osuszyć, natrzeć solą i skropić obficie cytryną. Ząbek czosnku pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek. Czosnek wyjąć od razu po jego zarumienieniu się, a następnie na tej samej oliwie podsmażyć pokrojoną w plastry cebulę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Dodać do cebuli. Następnie dodać kapary, pokrojone w plasterki oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość przyprawić do smaku i dusić przez ok. 5 min. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć filety i przykryć je przygotowanymi wcześniej warzywami. Całość zapiec pod przykryciem przez ok. 30 min. Gotowe danie podawać z ugotowaną kaszą pęczak.

PODWIECZOREK

Zielone smoothie z grejpfrutem i selerem naciowym



  • ¼ średniego awokado
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 1 garść rukoli
  • 1 kiwi
  • ¼ grejpfruta czerwonego

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. 

KOLACJA

Sałatka z roszponką, mozzarellą i suszonymi pomidorami



  • 2 garście roszponki (80g)
  • 2 plastry suszonych pomidorów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ¼ średniej czerwonej cebuli
  • ½ kulki mozzarellą
  • Dressing:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Roszponkę umyć i osuszyć. Dodać czarne oliwki i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, porwaną w kawałki mozarellę oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i suszone pomidory. Składniki na dressing dokładnie wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz