niedziela, 5 października 2014

Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEN 35

ŚNIADANIE

Twarożek z brzoskwinią, migdałami i prażonymi płatkami owsianymi 
  • 3 plastry sera twarogowego półtłustego (120g)
  • 1 średnia brzoskwinia 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 5 migdałów
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Brzoskwinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Owoc dodać do sera twarogowego rozgniecionego widelcem i wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanymi migdałami. Płatki uprażyć na patelni na łyżeczce oliwy i posypać nimi serek z brzoskwinią.


2 SNIADANIE

Sałatka owocowa z sosem jogurtowym i otrębami żytnimi
  • 1/8 melona
  • ½ gruszki
  • 1 garść borówek
  • 1 mandarynka
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 1 łyżka otrębów żytnich 
  • Skórka starta z kawałka pomarańczy
Wszystkie owoce umyć i osuszyć. Melona, gruszkę, mandarynkę, kwi obrać i pokroić na kawałki. Owoce wymieszać z otrębami żytnimi. Połączyć jogurt naturalny, miód i skórkę z pomarańczy. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. 


OBIAD

Leczo z kabaczkiem i tymiankiem
  • ¼ średniego kabaczka
  • 1 średni pomidor
  • 50g ugotowanej fasoli czerwonej
  • 1/3 średniej cebuli
  • 1/3 średniej papryki czerwonej
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • ¼ szklani bulionu warzywnego
  • 1 gałązka tymianku
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
  • 3 łyżki brązowego ryżu
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę i kabaczka pokroić w kostkę, dodać do smażonej cebuli. Do smażonych warzyw włożyć gałązki tymianku, które dodadzą aromatu. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do całości. Dusić przez kilka minut. Następnie wlać bulion warzywny i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Fasolkę czerwoną przepłukać zimną wodą i dodać do leczo na ostatnie 5 min duszenia. Całość przyprawić solą i świeżym, mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.


PODWIECZOREK

Krem z cukinii z pestkami dyni
  • 1 mała cukinia (200g)
  • ½ średniej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • listki świeżej bazylii 
  • Woda
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa
Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek podsmażyć cebulę, następnie dodać cukinię. Podsmażyć przez 3 minuty i zalać wodą do wysokości warzyw. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać listki bazylii. Całość zmiksować i doprawić do smaku solą morską, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową zupę podawać z uprażonymi pestkami dyni.


KOLACJA

Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i rzodkiewką
  • 2 garście szpinaku baby (80g)
  • ½ opakowania łososia wędzonego (50g)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól morska, chili, pieprz czarny świeżo zmielony, świeże oregano
Szpinak, rzodkiewki i pomidorki umyć i osuszyć. Rzodkiewki i pomidorki przekroić na pół, łososia pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami. Dodać oregano i uprażone nasiona słonecznika. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku.


PS. Dzis obsuwa ze względu na moje przeziębienie. ;(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz