Wyzwanie Ewy Chodakowskiej DZIEN 35
ŚNIADANIE
Twarożek z brzoskwinią, migdałami i prażonymi płatkami owsianymi
- 3 plastry sera twarogowego półtłustego (120g)
- 1 średnia brzoskwinia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 5 migdałów
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Brzoskwinię umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Owoc dodać do sera twarogowego rozgniecionego widelcem i wymieszać z jogurtem naturalnym i posiekanymi migdałami. Płatki uprażyć na patelni na łyżeczce oliwy i posypać nimi serek z brzoskwinią.
2 SNIADANIE
Sałatka owocowa z sosem jogurtowym i otrębami żytnimi
- 1/8 melona
- ½ gruszki
- 1 garść borówek
- 1 mandarynka
- 1 kiwi
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżka otrębów żytnich
- Skórka starta z kawałka pomarańczy
Wszystkie owoce umyć i osuszyć. Melona, gruszkę, mandarynkę, kwi obrać i pokroić na kawałki. Owoce wymieszać z otrębami żytnimi. Połączyć jogurt naturalny, miód i skórkę z pomarańczy. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.
OBIAD
Leczo z kabaczkiem i tymiankiem
- ¼ średniego kabaczka
- 1 średni pomidor
- 50g ugotowanej fasoli czerwonej
- 1/3 średniej cebuli
- 1/3 średniej papryki czerwonej
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ pęczka natki pietruszki
- ¼ szklani bulionu warzywnego
- 1 gałązka tymianku
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
- 3 łyżki brązowego ryżu
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę i kabaczka pokroić w kostkę, dodać do smażonej cebuli. Do smażonych warzyw włożyć gałązki tymianku, które dodadzą aromatu. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do całości. Dusić przez kilka minut. Następnie wlać bulion warzywny i dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut. Fasolkę czerwoną przepłukać zimną wodą i dodać do leczo na ostatnie 5 min duszenia. Całość przyprawić solą i świeżym, mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.
PODWIECZOREK
Krem z cukinii z pestkami dyni
- 1 mała cukinia (200g)
- ½ średniej cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- listki świeżej bazylii
- Woda
- 1 łyżka pestek dyni
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa
Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek podsmażyć cebulę, następnie dodać cukinię. Podsmażyć przez 3 minuty i zalać wodą do wysokości warzyw. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać listki bazylii. Całość zmiksować i doprawić do smaku solą morską, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową zupę podawać z uprażonymi pestkami dyni.
KOLACJA
Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i rzodkiewką
- 2 garście szpinaku baby (80g)
- ½ opakowania łososia wędzonego (50g)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 5 rzodkiewek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, chili, pieprz czarny świeżo zmielony, świeże oregano
Szpinak, rzodkiewki i pomidorki umyć i osuszyć. Rzodkiewki i pomidorki przekroić na pół, łososia pokroić na kawałki i wymieszać z warzywami. Dodać oregano i uprażone nasiona słonecznika. Całość skropić oliwą z oliwek i doprawić do smaku.
PS. Dzis obsuwa ze względu na moje przeziębienie. ;(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz